Felix și Meira (2014)

Realizatorul filmului quebecan Felix et Meira (2014), Maxime Giroux, țese o poveste de iubire ieșită din comun, departe de clișeele romantice. Cu multă discreție, pudoare și sensibilitate ne va face părtași ai unei întâlniri puțin probabile între Felix și Meira, care provin din lumi diferite. Cele două personaje au însă puncte comune: spiritul rebel, neadaptarea, singurătatea și pasiunea pentru desen. După ce Felix îi arată viața dintr-o altă perspectivă, Meira își dorește tot mai mult o schimbare.

Felix este un cvadragenar ateu, blazat și cam debusolat, pe care legăturile de familie îl lasă rece. E decis să-și trăiască viața liber de responsabilități și obligații și să toace repede bruma de moștenire lăsată de tatăl său pentru a evita intrarea în viața activă.

Félix et Meira, Affiche
Félix et Meira, Affiche

Meira este căsătorită cu rabinul, o soție și mamă devotată ce trăiește într-o comunitate de evrei ultra-ortodocși, cu obiceiuri foarte diferite de ale noastre, o comunitate închisă, cu foarte multe interdicții (scena cu economisirea luminii) în care se sufocă, se plictisește, din care dorește să evadeze și numai pentru a se plimba în parc cu copilul în cărucior și numai pentru puțină culoare (scenele în care face schițe pe care le colorează) în viața ei austeră și rigidă (scena în care privește emoționată un cuplu de îndrăgostiți îmbrățișați, care se sărută în public).

Soțul Meirei este foooarte onorabil dar și foarte sever (îi interzice să asculte muzică laică), deși, după cum vom afla, își iubește mult soția. Felix și Meira trăiesc în același cartier dar Maxime Giroux trasează subtil o graniță invizibilă între cei doi.

Filmul se caracterizează prin vălul elegant al tăcerii în care viața Meirei decurge ritmată de ritualurile comunității hasidice a cărei austeritate e ilustrată prin dialoguri scurte, în care femeile marginalizate își petrec timpul gătind împreună sau bârfind în altă odaie, separat de bărbații lor, care se pare că mereu au de discutat lucruri importante, de luat decizii și de ce nu, de a incanta rugăciuni sau de a sărbători ceva.

Meira este înduioșătoare și copilăroasă, derutată și derutantă pentru Felix, care admiră naivitatea dar și franchețea femeii și se pare că nu prea știe cum să-și gestioneze sentimentele noi care l-au năpădit; tocmai această „iresponsabilitate” și lejeritate a lui Felix , dar și blândețea tandră a acestuia îi dau Meirei curajul de a se desprinde din comunitatea prea rigidă. Regizorul ne desfășoară evoluția femeii prin ochii iubitului care nefiind un tip excepțional reprezintă, totuși, declicul necesar pentru ca Meira să indrăznească a-și lua zborul din cuibul întunecos și rece!

Excepțional este că nimeni nu e judecat, că nu e vorba aici neapărat de comunitatea hasidică pentru a pune în evidență diferențele, ci de orice societate, religie, tradiții ultra-restrictive, izolare de realitate, care duc la răzvrătire, la dorința de libertate!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.