Cât mai face un Oscar?

Păi, după legile pieței, depinde de ofertă – câte sunt la vânzare! Până azi s-au acordat 2.700 de statuete, însă valoarea lor este diferită. Doar cele primite până la 1950 contează pe piață: Michael Jackson a cumpărat în 1999 cu peste 1 milion de dolari una din statuetele lui David Selznick – câștigate pentru producțiile sale Gone with the Wind (1949) și Rebecca (1940) – în vreme ce Steven Spielberg a dat 578.000 dolari în 2002 pe statueta lui Bette Davis pentru Dangerous (1935), pe care a donat-o Academiei.

Apoi, tot mai „ieftin”: Oscarul primit de Michael Curtiz pentru regia Casablanca (1942) a fost vândut de Christie’s, în 2003, pentru suma de 231.500 de dolari. Iar din 1950, premiații nu mai au drepturi depline asupra trofeelor. Adică toată ceremonia este un trucaj. Ei semnează un acord (cred că de la nominalizare), prin care cedează prima opțiune de vânzare Academiei, care le poate cumpăra cu un dolar bucata. Dacă refuză, nu pot păstra trofeul, care se înmânează doar pe scenă, onorific! Deci, cât dai, atâta face! 1 dolar/bucata?

Chiar dacă vorbim de industria de entertainment, rolul lor simbolic este mult mai mare. Dincolo de sumele investite de studiouri, premiile Academiei Americane transmit un mesaj important: ce filme încurajează Academia să apară, întâi pe marile, apoi și pe micile noastre ecrane. Pentru că totul, ce filme promovăm, chiar și ce filme vedem, chiar dacă nu considerăm că este relevant pentru noi, poate fi relevant pentru ceilalți.

Reclame

Un comentariu la &8222;Cât mai face un Oscar?&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.