Elephant (2003)

Al doilea film al trilogiei despre moarte a regizorului Gus van Sant, după Gerry (2002), urmat de Last Days (2005). Statistic, al treilea film în care belgianul explorează universul adolescenței – primul fusese Good Will Hunting, mare succes de casă în 1997. După ce primul film din trilogie explora spațiul (un exemplu de cinema non-narativ), în Elephant van Sant își permite să exploreze timpul, reluând aceleași scene de pe holurile unui liceu din Oregon din perspectiva mai multor personaje.

Iar repetiția obține efectul: spectatorul are senzația că scenele nu se repetă, ci se completează oarecum, chiar dacă, aparent, nu dezvăluie nimic în plus. Persistă însă acea impresie documentaristă, în care recunoști câte ceva din scena anterioară și pare că te familiarizezi cu lumea adolescenților – din care oricum nici ei nu înțeleg mare lucru. O lume caleidoscopică (nesusținută, de fapt, ei trăind / încercând să se adapteze lumii create de adulți) închegată din bucăți ale universului fiecăruia, mai degrabă, decât ca un ansamblu omogen.

Această veritabilă deconstrucție a momentelor zilei culminează cu scena crimelor, lăsată oarecum neexplicată (discuția cu directorul oferind, eventual, un indiciu vag), fiind preponderentă perspectiva atacatorilor (stilul documentarist pare a se disipa tocmai la final). Un film tulburător atât ca tehnică de filmare (pentru care a primit Palme d’Or), cât și ca metodă de disimulare a cruzimii adolescentine. Este posibil ca prezentarea artistică a agresiunii să fi fost luată ca model, dând naștere unor crime similare, numite copycat.

Reclame

2 comentarii la „Elephant (2003)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.