Total eclipse (1995)

Total Eclipse, un film despre care nu se prea vorbește la noi, regizat de Agnieszka Holland, nu seamănă nici măcar întâmplător cu celebra Eclipsă  a lui Michelangelo Antonioni, dar fiindcă  DiCaprio e la modă, voiam să subliniez faptul că i-am remarcat talentul în filmul What’s Eating Gilbert Grape, în care interpretează rolul unui adolescent cu handicap mental – Arnie Grape – iar apoi rolul geniului poetic precoce, Arthur Rimbaud.

Poate că documentarul biografic de mai jos îl va face cunoscut pe Rimbaud și celor mai puțin familiarizați cu poezia franceză:

Doi poeți de geniu în căutarea iubirii și a inspirației, Paul Verlaine (27 de ani) și Arthur Rimbaud (16 ani), se întâlnesc în 1871, atunci când adolescentul Rimbaud ajunge la Paris, în căutarea… drumului în viață.

La invitația lui Verlaine, care primisese înainte câteva poeme trimise de tânărul poet, Rimbaud vine să locuiască împreună cu el și soția acestuia însărcinată, Mathilde, în casa tatălui acestuia din Paris. Însă comportamentul necivilizat, sălbatic al lui Rimbaud, precum și viața dezordonată (opiu, absint) a cercului de poeți pe care-i frecventau dezbină tânăra familie.

Verlaine descoperă o trăire a tinereții înviorătoare, oscilând între sentimentele față de Mathilde, soția sa, și fiorul nou pe care îl resimte față de Rimbaud. Să fie doar dornic de un experiment? Vor exista despărțiri și împăcări atât cu cu Mathilde, cât și cu Rimbaud, până în 1873 – când Verlaine, încercând să-l ucidă pe Rimbaud, din gelozie și din disperarea de a nu fi părăsit, îi produce o rană gravă.

Așa s-a terminat pasiunea mistuitoare a celor doi poeți blestemați. Din păcate filmul a neglijat creația literară a celor doi mari poeți: Rimbaud – precursor al simbolismului, iar Verlaine, cel mai citat și cântat poet francez, vezi aici: http://www.versuri-si-creatii.ro/poezii/r/arthur-rimbaud-6zucchu/. Leonardo Dicaprio a jucat bine și seducător pentru ambele „jănuri” prin inocență și senzualitate. Pauvre Verlaine!

***

În loc de epilog

Rimbaud „urmează o viaţă de peregrinări şi vagabondaj prin Anglia, Germania, Italia, Java şi Cipru, lucrând ca prezentator de circ, mercenar, supraveghetor la o carieră de piatră etc. Din 1880 este negustor de cafea, piei de animale şi arme în Africa de nord şi ia parte la expediţii în Etiopia şi Somalia. În afara unei bogate corespondenţe cu familia, de la vârsta de 20 de ani, Rimbaud nu a mai scris literatură. Bolnav fiind, se întoarce în 1891 la Marsilia, unde moare la 10 noiembrie, în dureri sălbatice din cauza unei gangrene, la vârsta de 37 de ani”.

Mai jos în Harare – Zimbabwe, Rimbaud la 30 de ani.

91706_10

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.