The Professor’s Beloved Equation (2006)

Cu un scenariu adaptat de regizorul Takashi Koizumi după romanul Profesorul și menajera, apărut la noi în colecția Humanitas Fiction (roman a cărui recenzie o găsiți pe blogul nostru de cărți), filmul are o structură puțin diferită.

În primă fază, diferă perspectiva naratorului: îl vedem pe tânărul Radical, ajuns la 29 de ani profesor de matematici, și povestindu-le, la prima sa oră, noilor săi elevi, cum a ajuns acolo. Dincolo de această structură epică, apar (pe cale de consecință, totuși) și alte diferențe: dacă menajera nara povestea ce se derula în fața ochilor săi, dintre profesor și micul Radical, memoriile tânărului profesor oferă o altă perspectivă asupra relațiilor dintre personajele acestui triunghi familial (neputându-se vedea pe sine ca personaj decât acum, în fața elevilor, el „vede” relația dintre bătrânul profesor și mama sa văduvă).

Cu această notabilă excepție, filmul respectă nota cărții, aducând chiar un plus de candoare prin vocile personajelor, făcându-l unul de urmărit în familie – mai ales cu copiii reticenți la farmecele matematicii. Îl recomand și celor de vârste mijlocii, este un film plin de candoare, ce vă poate ajuta s-o uitați pe Isoscel – nu mă refer la cea din Liceenii, ci la proful/profa de mate din amintirile dvs. Pentru asta nu am zis nimic despre muzica filmului, care nu este nicidecum unul despre formule 🙂

 

Reclame

3 comentarii la &8222;The Professor’s Beloved Equation (2006)&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.