Rear Window (1954)

Cât de moral poate fi să-ți urmărești vecinii de pe geam? Contează cu ce scop o faci? Și dacă este unul nobil, îți e permis? Considerat unul din cele mai bune filme al lui Alfred Hitchcock (bine, după Vertigo, Psycho și probabil Rebecca), În spatele ferestrei apare – cel puțin la nivel superficial – ca o ușoară comedie polițistă. Un pozar (interpretat de un James Stewart excesiv în mimică) imobilizat la pat din cauza unui accident, are probleme în relația cu iubita sa, modista Lisa Carol Fremont (interpretată de Grace Kelly, o apariție surprinzătoare).

Să spunem într-o paranteză că sursa de inspirație a poveștii de cuplu au fost: fotograful de origine maghiară Robert Capa și actrița Ingrid Bergman. Forțat la repaos, L. B. Jeffries este nevoit să pună pe tapet problema (in)compatibilității dintre ocupațiile lor, și mai ales între viața aventuroasă pe care o poate duce de unul singur, în contrast cu rigorile (inevitabile) ale vieții de cuplu. Așa că-și inventează o ultimă aventură, la care iubita sa achiesează cu grație.

La o privire mai atentă, pe care chiar maestrul Hitchcock ne-o sugerează, venit în camera artistului de vis-a-vis să regleze un ceas, personajul lui Stewart suntem chiar noi, spectatorii din sala de cinema. Ecranul sunt ferestrele celor de vis-a-vis, iar ceea ce vedem sunt proiecții ale propriilor dorințe, în încercarea de a găsi o rezolvare (fantastică) a problemelor noastre. Ca să închei tot cu o bârfă, se pare că Hitchcock l-ar fi distribuit pe Raymond Burr în rolul suspectului pentru că semăna cu fostul său producător David O. Selznick 🙂

 

 

Reclame

3 comentarii la &8222;Rear Window (1954)&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.