Mozart + slănină = Salieri (și 8 premii Oscar)

Amadeus (1984) este filmul care i-a adus regizorului ceh Milos Forman cel de-al doilea Oscar pentru regie. Dacă primul său film de Oscar, Zbor deasupra unui cuib de cuci (1975) era al doilea film din istoria competiției care câștiga toate cele 5 statuete la secțiunile principale (cel mai bun film, cel mai bun actor, cea mai bună actriță, cel mai bun regizor și cel mai bun scenariu), fiind considerat unul din cele mai bune filme americane ale tuturor timpurilor, Amadeus este cel care a strâns cele mai multe premii –  un total de 40, din 53 de nominalizări – inclusiv 8 Oscaruri.

Ineditul scenariului de ficțiune scris de Peter Shaffer, o adaptare a piesei sale omonime, constă în devoalarea compozitorului Mozart prin narațiunea antagonistului – compozitor oficial al curții vieneze la sosirea lui Mozart, italianul Antonio Salieri. La rândul său, piesa i-a fost inspirată de un teatru scurt al lui Pushkin, Mozart i Salieri, publicat în volum sub denumirea The Little Tragedies (1832) și adaptată pentru operă în 1837 de  Rimsky-Korsakov. În rolurile celor doi compozitori joacă Tom Hulce (protagonistul Amadeus) și F. Murray Abraham (antagonistul Salieri), primul fiind doar nominalizat la, al doilea și câștigând Oscarul pentru performanța din film.

Performanța regizorului constă în folosirea acestui artificiu, a atmosferei de la Curtea regală și a muzicii lui Mozart în realizarea, fără prea multe cuvinte, a unui personaj original și credibil – care pentru mulți dintre noi se substituie personajului autentic. Performanța reușită de Tom Hulce în acest rol, tocmai prin jocul său puțin exagerat (overacting) i-a adus nominalizarea la Oscar alături de mult mai experimentatul Murray Abraham, care câștigă premiul beneficiind de dubla calitate actor/narator.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.