Star Wars: forța s-a trezit și-a luat-o la fugă

Despre evenimentul cinematografic al sfârșitului de an – episodul VII din Star Wars: The Force Awakens – am scris doar o cronică subiectivă, la cald (date fiind condițiile în care am văzut filmul), așa că mă simt obligat să fac măcar una de întâmpinare, cu impresiile rămase în urma vizionării.

Înainte s-apară filmul, se pornise – de prin octombrie – un maraton pe AXN, ocazie cu care-am apucat să revăd câteva din episoadele vechi. Până într-o seară când am dat de-un desen animat și m-am frecat la ochi: ce-am ratat? Adică, e vreunul din cele 6 episoade din Saga, să-mi fi scăpat? M-am dumirit rapid că nu-i vorba de asta, dar suspiciunea că se-ntâmplă ceva ciudat de la preluarea companiei Lucas Film de către Disney a rămas.

În ciuda micilor inadvertențe tehnologice, gen aparatele de sudură de sub avion scăpărând scântei prin tabăra rebelilor și alte fierătanii de old-boys (o șarjă mai lipsea și eram în zorii industriei), filmul arată bine în 3d. Cadrele largi ale peisajelor te fac într-adevăr să te pierzi și tu acolo, sau să aluneci pe dunele de nisip. Am regăsit farmecul vechii povești și fascinația lumii create de George Lucas. Din câte am citit, pentru a spori valoarea companiei, Lucas terminase și scenariul episodului VII, livrat la pacher cu tranzacția. Probabil că o parte din farmecul regăsit de mine se datorează pasajelot preluate de-acolo.

Însă Disney n-a folosit (întreg) scenariul lui Lucas, iar ideea lor a fost să rezolve legătura între vechea serie și cea care va urma prin bani. Așa că i-au dat un sac lui Harrison Ford (23 milioane de euro, de 76 de ori mai mult decât celorlalți actori) pe care l-au numit veriga de legătură, după care l-au aruncat de pe pod 🙂 Iar pe puștii cei noi, Daisy Ridley si John Boyega i-au pus să fugă ca-n The Maze Runner, cam la asta rezumându-se concepția filmului – trebuie să te țină cu sufletul la gură + să empatizezi cu personajul = să empatizăm cu sufletul la gură. Pe băiat l-au ales după cum gâfâie, cred, dar fata (Rey) are potențial și în jurul ei vor gravita următoarele episoade. Sper să mai fim în stare să le urmărim, adică să nu (simțim că) ne zboară prin față la anul (2017), când este anunțat deja episodul VIII.

 

Reclame

5 comentarii la &8222;Star Wars: forța s-a trezit și-a luat-o la fugă&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.