Scusate se esista! (2015)

Pentru ca să mai și auzim ce se vorbește, fără să ne tot fugă ochii pe traducere, vă propun un film italian în regia lui Riccardo Milani, care-și distribuie soția (inimoasa comediană Paola Cortellesi) în rolul arhitectei Serena Bruno, la întoarcerea în țara natală după masteratele din străinătate (sună cunoscut?). Filmul este inspirat dintr-o poveste reală, trăită de arhitecta Guendolina Salimei – după cum suntem anunțați la final.

Nu era cazul, povestea curge foarte realist: așa aflăm că și la italieni se construiesc aiurea – pentru bani – la periferie, locuințe minuscule, la care trebuie intervenit ulterior pentru ca să poată fi considerate locuibile. Că nu doar la noi se promit spații verzi, magazine, cinematografe și nu există nici măcar locuri de joacă pentru tineri, ori locuri de întâlnire pentru vârstnici.

Toate acestea le află Serena când i se fură scuterul la periferie, și o cunoaște pe Antonietta, o locatară care o pune în legătură cu Boccino – șeful golanilor din cartierul încă nenăscut. Ca să fie tacâmul complet (doar se știe că Italia este țara în care bărbații sunt mai frumoși ca femeile) ea se îndrăgostește de Francesco, patronul homosexual al restaurantului unde lucrează ca ospătăriță. De ce spuneam că-i interesant un film italian? Pentru sonoritatea cuvintelor pe care le prindem ușor, fiind ginte înrudite. Îmi place cum sună în italiană a telefonat = a chiamata, sau homo = froccio, cuvinte pe care le-am prins din acest film. Și dialogurile cu mătușa de la țară:

– Știi că are un iubit frumos? Seamănă cu actorul ăla…

– Brad Pitt?

– Nu.

– George Clooney?

– Nu, mai frumos!

Vorbeau, desigur, despre personajul Francesco, interpretat de Raoul Bova (care seamănă cu Franco Nero). Ca să fie spoilerul complet și să ne lămurim pân’ la capăt cum stă treaba cu misoginismul italian, Serena participă la un concurs  de renovare a cartierului de periferie, unde concurează cu mulți alți bărbați, și cu o singură arhitectă femeie – care nu crede în șansele lor. Cum va reuși ea să depășească această provocare, vă las plăcerea de a descoperi!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s