Odiseea spațială 2001

2001-a-space-odyssey-ape-monolithM-am forțat să revăd Odiseea lui Stanley Kubrik (despre originile ei am mai scris aici) pentru că figurează într-un Top 10 al celor mai influente filme realizate vreodată și pe primul loc în Topul filmelor de anticipație. N-a fost mare efort, pentru că făcând abstracție de câteva amănunte, filmul rezistă și acum. Însă vizionarea sa după 1/2 de secol este o experiență împărțită, puțin hilară și puțin scary – când realizezi cât de vizionari au fost oamenii: anticiparea omniprezenței brandurilor (Howard Johnson’s Room, Hilton Space Station), apeluri video, copilul care-și dorește de ziua lui un telefon, plata cu cardul.

Deși foarte realiste la acea vreme, reprezentările zborului spațial ni se par acum supralicitate: nu tu discuții între membrii echipajului în timpul misiunii, totul merge ceas, pe silent, mișcări lente, grandioase – muzică de Strauss – doar câteva indicatoare de bord, vagi și politicoase dialoguri cu baza; singura problemă majoră pare gravitația 0, prezentă și în toalete.

Dincolo de toate, cel mai tare deranjează reprezentarea vorbăreței inteligențe artificiale: computerul HAL 9000 primește comenzi vocale dar scoate rapoarte pe cartelă perforată și dialoghează cu echipajul fără vreun terminal; pare că se practică diglosia – la vedere, limbajul oficial, pe la colțuri, fiecare pe limba lui.

Astronautul supraviețuitor în ultima încăpere vintage seamănă cu CTP – comparație aiurea, știu – și totuși mi-a plăcut finalul, ca și găselniță. Câteva montaje și gata, omul este pe patul de moarte, față-n față cu monolitul nr. 3  (cel jupiterian) – care devine cavoul său.

Până la urmă, moartea apare ca unica realitate transcendentă, și toată poliloghia cu explorarea spațiului cosmic este de acu-nainte o realitate imanentă, în relație de orizontalitate cu spiritul uman – cam acesta pare scopul filmului. Asta făcând abstracție de scena finală, care insinuează renașterea sau transmigrația sufletelor.

Reclame

2 comentarii la &8222;Odiseea spațială 2001&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.