Păcatele părinților

Zilele astea mi-am găsit timp să văd „da capo al fine” Magnolia (1999) lui Paul Thomas Anderson, regizor care mi-a atras atenția cu Inherent Vice (2014). Văzusem câteva bucăți din el în decursul anului, în nopți de insomnie, dar să-ți rupi, legate, trei ore întregi – pentru a urmări secvențe cu pretenții din viața unor necunoscuți – pare cam mult. Cât voyeurism poate încăpea într-o viață, și ce sens are, până la urmă, pentru un individ, să prindă sensul vieții altcuiva? Sunt (poate prea) multe scene aiurea dar și câteva faze memorabile în acest film. Cel mai simplu ar fi de aranjat într-un videoclip, cum e cel de mai jos.

Aș fi inclus aici și poezioara micului hoț negru, spusă la sosirea mașinii de Salvare: „Fii atent la sufletul ăla – sunt un profet; profesorul ce te-nvață de acel vierme / ce s-a întors să prindă epava umană cu laâul opresiunii. Și fuge de diavol, dar nu câștigă întotdeauna. Și dacă merită să fie rănit, merită să și suporte durerea”.

Am aflat doar citind despre, fără să-nțeleg din film, care este faza cu magnolia. Cred că mult din el face muzica lui Aimee Mann – aici, în debutul filmului, cu piesa One:

Anderson este un regizor asemănat cu Stanley Kubrick, iar mie stilul său mi se pare că se inspiră și din Lars von Trier, poate pentru curajul cu care abordează teme controversate. Oricum, filmul acesta mi se pare aproape biblic (nu doar prin scena ploii de broaște); sigur este și o auto-psihanaliză a regizorului, care-și trebuie că-și rezolvă ceva complexe oedipiene prin el.

Printre scenele remarcabile, cea din partea a doua a filmului, în care toate personajele fredonează pe Wise Up:

Și poate cea din final, pe Save Me:

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s