Pawn Sacrifice (2014)

Sacrificiul de pion este un film biografic centrat pe „Meciul secolului” din momentul de popularitate maximă a șahului (1972), jucat între Bobby Fischer și Boris Spassky. Regizat de Edward Zwick, un specialist al genului (Ultimul samurai, Dragoste și alte dependențe, Glory), Pawn Sacrifice  pare să-și propună dezlegarea unei enigme dintr-un sport de nișă cum este șahul.

Fără să intre în prea multe detalii șahiste, Zwick explorează elementele biografiei fascinantului personaj care a fost Robert James Fischer, crescut, în America postbelică, de o mamă evreică, singură, într-o comunitate  cu teorii conspiraționiste. Aflând cum explică titlul, realizăm că regizorul se oprește aici cu explorarea: îi consideră cei doi MM (mari maeștri ai șahului) simpli pioni pe tabla de șah a războiului rece USA-USSR.

Iar această viziune simplistă (chiar propagandistică), este punctul crucial al producției americane. Scris, regizat și filmat în această cheie superficială (sub așteptările generațiilor care știu câte ceva despre personalitatea fascinantă a lui Bobby Fischer),  filmul respectă întrutotul cronologia, reușind să ofere câteva explicații cu privire la excentricitățile protagonistului. Însă tocmai din acest punct, în care se oprește fără a exploata filon pe care-l avea la dispoziție (germenii nebuniei), regizorul avea posibilitatea unei comori, dacă și-ar fi manifestat pur și simplu talentul, fără teama de a ieși din canoanele genului.

Poate bugetul, poate și castingul să fi avut contribuția lor aici? Tobey Maguire, cu o față copilăroasă pentru un maestru al șahului, face față rolului doar până la o vârstă; de la ora meciului, drama necesită un actor ceva mai straniu (gen Benedict Cumberbatch), care să ducă mai departe rolul, dezvăluindu-ne altceva din personalitatea rebelului care juca cu Spassky (bine interpretat de Liev Schreiber) o revanșă după 20 de ani, prin Serbia inamică NATO.

Oricum, pentru pasionații genului filmul este unul de referință, fiind singurul care atinge acest subiect. Mai există doar documentarul Lizei Garbus din 2011, Bobby Fischer Against the World, prin contrast cu care filmul respectă mai acurat datele biografice; însă documentarul, tot prin contrast, are mai multă dramă. De aceea, chiar dacă l-am găsit doar în engleză, vi-l recomand călduros, după vizionarea acestui film care prezintă subiectul „în mare”.

Anunțuri

Un gând despre &8222;Pawn Sacrifice (2014)&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s