Chuck Norris versus Comunism

La TIFF-ul din acest an, documentarul cu titlul de mai sus figura în program ca proiecție specială, cu mențiunea că se intră numai pe bază de invitație – așa că nu m-am dus. Sigur, aveam idee despre ce-i vorba: casetele VHS traduse de Irina Margareta Nistor. L-am văzut săptămâna trecută pe HBO, canalul care l-a și finanțat. Timp pierdut, dezamăgire maximă. Singura idee drăguță – traducerile eufemistice: fuck you = du-te dracului, ori la naiba – fusese exploatată încă de acum doi ani de trupa Taxi în piesa Subtitrarea la români.

Documentarul acesta, împreună cu 2+2 al lui Thomas Ciulei – în unica sa proiecție din România, la Comedy Cluj 2015, m-au lecuit de proiecții speciale. Și m-am lămurit de ce se difuzează în cerc restrâns: să nu vadă chiar toată lumea cât sunt de… autosuficiente! Pentru că noi, românii, mai avem o vorbă: prostul, dacă nu-i fudul…

Adică nu era de ajuns partea amuzantă din clip, vis-a-vis de Irina Nistor (altfel, o persoană simpatică) a cărei voce ne-a traumatizat copilăria cinefilă pre-revoluționară. Povestea cu anticomunismul mai lipsea, ca din amintirea cât de cât simpatică a unei persoane, să vrei să faci un mit ca o stautuie de-aia, comunistoidă? Nu erau de-ajuns borfașii ajunși, din inși cu cazier, disidenți ori securiștii seriești, ziariști sau bișnițmani? Mai trebuia să vină și Chuck Norris într-un titlu de 2 lei/documentar, difuzat pe sub mână (marfă, frate) ca să fie tacâmul complet! Și probezi că exact așa vezi filmul, cum te lăudai tu să fi combătut: (auto)propagandă.

Reclame

1 comentariu la „Chuck Norris versus Comunism

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.