A VII-a pecete (1956)

Ingmar_Bergman_1957Al 19-lea lung-metraj al lui Bergman, regizor suedez angajat din 1943 la Svensk Filmindustri. Abia după zece ani în care toarnă 16 filme și mai multe spoturi publicitare, formându-și un stil propriu (cu influențe in expresionismul german și neorealismul italian) ajunge celebru cu Amurgul unui clovn (1953), filmul care marchează și începerea colaborării sale cu cameramanul Sven Nykvist.

Consacrarea internaţională i-o aduce Surâsul unei nopţi de vară (1955) pentru care este nominalizat la Palme d’Or-ul din 1956. Spre disperarea celor de la Cahiers du Cinema, care îşi consideră idolul umilit cu o răsplată minoră, primește Premiul pentru umor metaforic. Următorul său film, Fragii sălbatici (1957) este considerat unul dintre cele mai bune filme ale sale.

Peste un an, juriul condus de André Maurois îi va acorda Premiul Special pentru A şaptea pecete (1957), premiu împărţit cu Andrzej Wajda (pentru Generaţia). În acest film, turnat în doar 35 de zile, regăsim elemente din Fragii sălbatici (laptele proaspăt și fragii serviți cavalerului). Acțiunea filmului se încheagă greu, filmele sale din această perioadă fiind greu de urmărit de către publicul neavizat. Doar ca și cinefil poți găsi răbdarea necesară să aduni simbolurile răsfirate, ca s-ajungi să pricepi la final că totul a fost doar visul unui artist.

Povestea urmărește impactul ciumei, starea pesimistă rămasă în urma acestei epidemii care s-a instalat în Scandinavia secolului al XIV-lea. Întors din cruciadă, cavalerul Antonius Block (interpretat de hipnoticul Max von Sydow) îl caută pe Dumnezeu în scurtul răgaz al partidei de șah cu moartea. Din cele patru cupluri care apar în povestire, în final supraviețuiește doar cel al artiștilor, datorită capacității lui Jof (jucat de Nils Poppe) de a vedea ceea ce alții (inclusiv soția, interpretată de Bibi Andersson) iau drept închipuiri.

Anunțuri

2 gânduri despre &8222;A VII-a pecete (1956)&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s