Third person (2014)

katy-louise-saundersDragoste la persoana a III-a nu cred că este o traducere prea reușită a titlului acestei drame romantice care a rulat pe Cinemax. Scrisă și regizată de Paul Haggis în memoria tatălui său (for my father who told me to take risks) – apare ca o construcție simplă și-n același timp sofisticată, ca un vis în care personajele dispar, apoi reapar doar pentru-a accentua câte ceva.

Filmul debutează la Roma, pe str. Mastrogiorgio nr. 58 unde Monika, o zingaro, (italienii au voie să le spună așa?) fuge de flirtul inițiat de turistul american Scott și iși uită geanta într-un bat. Acțiunea se mută apoi la Paris, unde Michael (câștigător al premiului Pulizer interpretat de Liam Neeson) scrie și se întâlnește cu Anna (jurnalistă de modă interpretată de Olivia Wilde). Aceasta joacă un rol ambiguu între iubită și debutantă/admiratoare ce-și prezintă scrierea maestrului. După ce-i citește și critică nuvela, acesta are parte de un tratament similar din partea editorului său, care nu vrea să-i publice ultima carte și-i spune abia după ce este provocat:

– Prima ta carte? Extraordinară, cu texte directe! A doua, mai puțin grozavă. A treia, a patra…
– Acum? Ai creat niște personaje care să-ți justifice viața. Mi-a fost jenă s-o citesc! Și nu, nu ți-am putut spune asta…

Așa că Michael este nevoit să se întoarcă la viața lui (nu este cea mai bună poveste, dar e cea mai bună soluție, își zice) și să ducă la capăt istoriile imaginate (între cuplurile ficționale interpretate de Adrien Brody cu Katy Louise Saunders și James Franco cu Mila Kunis), care se leagă treptat iar personajele dispar pe măsură ce ni se dezvăluie, lăsându-l pe autor singur în față realității. Un scenariu care se joacă cu planurile narațiunii, cu tușe groase pe simbolistica încrederii (albul) și trădării (a III-a persoana).

Într-un cuplu (de genul celor din film, aflate la vârsta a II-a) această a treia persoană nu este amantul/amanta ci tatăl sau fostul/fosta iar liantul este, în mod paradoxal, tocmai dorința de a reveni după un eșec.

 

Anunțuri

2 gânduri despre &8222;Third person (2014)&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s