Amer (2009) – un film giallo

Amar este un film franco-belgian care a rulat aseară pe Cinemax. Îl puteți revedea mâine pe Cinemax2 imediat după ora 12. Eu abia aștept să-l revăd (întreg) pe 27, pentru că din cauza etichetei horror atașată în mod eronat prezentării filmului (a fost prima oară și ultima oară când voi fi apăsat pe butonul info al telecomenzii) am pierdut începutul filmului, făcând zapping pe alte programe până când, în lipsă de altceva, am trecut prin canalul pe care se difuza. Și n-am mai putut să schimb de pe el, deși îmi era foarte somn, asta pentru că oferă o experiență estetică de excepție.

N-am reușit să-mi dau seama exact de subiectul sau acțiunea filmului, dar scenele urmărite de mine stăteau în picioare singure – ba chiar au fost un răsfăț intelectual și vizual. Regizorii Hélène Cattet și Bruno Forzani (formează un cuplu de francezi stabiliți în Bruxelles în 1997) au făcut din Amer un omagiu postmodern al genului giallo. Pentru cine nu știe, giallo este un subgen al slasher-ului (primul film slasher este considerat Psycho-ul lui Hitchcock). Cuvântul „giallo” înseamnă galben în italiană și a fost folosit ca o etichetă – indicând că genul derivă din asocierea cu romanele ieftine de mister, foarte populare în Italia post-fascistă, care aveau coperțile galbene

În Italia, termenul definește thrillerul (de obicei de ficțiune polițistă/crimă, mister și sub-genuri de groază), indiferent de țara de origine. În țările anglofone însă, giallo este folosit pentru a desemna un anumit sub-gen de filme italiene polițiste/de crimă care includ adesea elemente de ficțiune de groază și erotism (similar genului francez fantastique). Giallo a debutat la mijlocul/spre sfârșitul anilor 1960, și-a atins punctul culminant în popularitate prin anii 1970, scăzând în următoarele decenii – deși unele producții de acest gen continuă să apară. Pentru cinefilii români, regizorul britanic Peter Strickland, care a debutat cu Katalin Varga, filmat în Ardeal și produs de Libra – casa de filme a lui Tudor Giurgiu, are în portofoliu un film din acest gen și anume Berberian Sound Studio (2012)– în care joacă și actrița româncă Fatma Mohamed (am comentat Duke of Burgundy aici).

Anunțuri

3 gânduri despre &8222;Amer (2009) – un film giallo&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s