Kagemusha

Mi-am amintit de filmul lui Akira Kurosawa scriind pe-aici despre Adam Smith și pe-acolo și pe dincolo despre Teoria sentimentelor morale (1759), carte pe care filozoful scoțian o considera lucrarea sa de căpătâi, cu tot succesul înregistrat de Avuția națiunilor…

În această primă lucrare semnificativă a sa, Smith făcea o interesantă diferența între vanitate și mândrie, afirmând că vanitatea ar fi mai lucrativă decât mândria și, bine direcționată, poate deveni cea mai buna formă de educație. Dacă îi spui copilului că e generos, viteaz, rezistent, și curajos, el va deveni așa, sau vanitatea îl va face cel puțin să străduiască să devină așa. Acesta este însă un principiu educativ, unul optimist. Un dezavantaj al său (dacă luăm în considerare și partea mai puțin plină a paharului) ar fi acesta: dacă-i tot spui copilului căi înalt, frumos și deștept, cum va face față realității că nu e? Dacă îi repeți you can be whatever you want to be, ce i se va întâmpla când va realiza că, de fapt, nu poate să zboare?

În Kaghemusha e vorba de un hoț de toată jena care se-ntâmplă să fie sosia unui senior din perioada samurailor. Shingen moare și generalii săi acceptă ca sosia să joace rolul seniorului, pentru a evita atacurile adversarilor atrași de vidul de putere iscat. Partea interesanta acum începe – după ce se-mpaunează cu noul statut și se bucură de toate avantajele, personajul de nimic chiar devine senioruldobândindu-i curajul și demnitatea. Iar la sfârșit, când armata i-e decimata (armele de foc contra cavaleriei și infanteriei tradiționale, unde curajul nu poate opri glonțul – idee reluată în filmul Ultimul Samurai, cu Tom Cruise), Kagemusha apucă de jos o suliță și ia cu asalt de unul singur fortificația.

Reclame

3 comentarii la &8222;Kagemusha&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.