Otravă pentru șoareci

MOUSE POISONAm reușit să urmăresc primul film din competiția oficială Comedy Cluj, Otravă pentru șoareci, de care nu am fost nici încântat (după prima jumătate de oră), dar nici dezamăgit (în final). Asta poate și pentru că nu sunt un mare fan al genului: desconsider comedia tratată facil și am pretenția ca umorul veritabil să surprindă. Când anunți: Vorsicht, Witze! se pierde toată surpriza și-n plus, riști să și dezamăgești. Cred că un film de comedie trebuie să mizeze pe ceva mai mult decât pe burlesc, umorul de situație sau de caractere; eu unul prefer ironia și auto-ironia ca forme ale umorului, pentru că pot fi extrase firesc din cotidian și nu pretind o mizanscenă trasă de păr.

Am găsit ceva din cele căutate în co-producția bulgaro-română (cel puțin așa am citit în Chameleonul de sâmbătă) Otrova za mishki (Otravă pentru șoareci), în regia debutantului Konstantin Burov, care luase deja 3 premii: pentru scenariu, imagine și rol secundar (Dimitar Terziev). Începutul aduce cu Dacă vreau să fluier, fluier și mă pregăteam să fiu ori dezamăgit, ori plictisit. Mai ales că nu pricepeam ce legătură are titlul (deși naratorul pomenește de asemănarea între șoricei și tinerii din școala de corecție – ok, dar otrava?) cu subiectul filmului. După insertul inutil (cam fals dramatic) cu accidentul camaradului vorbitor de germană, în momentul apariției frumoasei (interpretată de Lora Dekova) de care Plamen și Smoka se-ndrăgostesc, eram cu dezamăgirea la maxim: îmi venea să ies din sală și să fluier.

Însă după expozițiunea trasă parcă la indigo cu filmul românesc, acesta începe să urce (or fi și ei slabi la deschidere – meteahnă balcanică), purtându-i pe protagoniști prin etapele tranziției bulgărești. Dincolo de traseul (antrenant, în cele din urmă) al celor 4 camarazi de hoții, rămânem cu impresia unor adevăruri umane general-valabile, ceea ce înseamnă că filmul reușește să facă trecerea de la particular la universal. Și că merită să vă sacrificați o oră și jumătate din timpul dumneavoastră pentru vizionarea lui.

Reclame

Un comentariu la &8222;Otravă pentru șoareci&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.