start Comedy Cluj

Pățit în vară cu păturicile TIFF-ului, nu m-am mai dus la pomul lăudat. Ocolind deschiderea oficială de la Cinematograful Florin Piersic, am preferat să iau pulsul festivalului într-o locație mai retrasă. Destul de puțină lume la Casa TIFF, una din cele două taverne oficiale (sic!) ale Comedy Cluj #7.

Tiff_PanoramaPentru cine-i ca și mine, vinitură, și nu prea știe ce-i cu casa ceea TIFF, o să vă spun că-i fix cea care se vede în poze. Tre’ să fi trecut pe lângă ea prin centrul Clujului, vis-a-vis de Universitate, sau pentru cei mai puțin umblați pe la școli – după cafeneaua Insomnia. Recondiționată și recuperată ca spațiu cultural de către TIFF, casa ascunde undeva în dreapta tavernei un beci care se pretează (oarecum) proiecției de film

Cam obosit la acest sfârșit de săptămână, era să adorm spre finalul filmului italian Il nome del figlio, o comedie de familie (sau de situație) care se petrece într-o seară, undeva la periferia Romei, în zona de case – un fel de Kerekdomb, ca sa zic mai clar așa, pe ungurește. Filmul regizat de Francesca Archibugi, deși văzut la un moment destul de nepotrivit (pentru mine) al zilei, mai puțin propice ieșirilor, m-a făcut totuși să-mi pun câteva întrebări.

tiffPrima, existențială: dacă mai are rost să mergi la festivaluri când poți să vezi acasă orice film? Ei bine, la festivaluri se proiectează filme în premieră, așa că le vei putea vedea la cinema, poate pe la sfârșitul anului, iar acasă, doar la anul – și asta doar dacă ai HBO sau Cinemax. Apoi, există un tip de film pe care-l credeam pe cale de dispariție: cel independent, resuscitat se pare de inflația de festivaluri. Pe a doua n-o spun încă 🙂

Revenind la comedia urmărită seara aceasta, mi-a prilejuit o întâlnire la ceas de seară cu cinematografia italiană și cu farmecul periferiei romane. Scenarista și regizoarea cu o filmografie impresionantă în spate și-a propus un remake ambițios cu acest film, la trei ani după apariția ecranizării franco-belgiene Le Prénom a piesei cu același nume scrisă de Matthieu Delaporte și regizată împreună cu Alexandre de La Patellière. Probabil faptul că prima a fost un succes de box-office în Franța, unde a vândut 3,5 milioane de bilete să fi constituit un stimulent.

Reclame

1 comentariu la „start Comedy Cluj

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.