De-aș fi… Harap-Alb

De-as_fi_Harap_AlbUn film-cult al lui Gopo, De-aș fi… Harap-Alb a fost interzis la scurtă vreme după lansare din cauza replicilor unei actrițe care apare doar pe final și pe generic. Este vorba despre Lica Gheorghiu, pupila prim-secretarului comunist de pe atunci, Gheorghe Gheorghiu-Dej.

În rolurile principale îi vedem pe Florin Piersic și Cristea Avram, care joacă eroul (fiul de crai) și antagonistul (Spânul). Imaginația lui Gopo duce mai departe basmul lui Creangă, ambii protagoniști fiind atipici. Spânul este de-a dreptul fermecător, în vreme ce mezinul craiului are probleme cu tac-su încă din debutul filmului – ca să clarificăm cum stă, de fapt, situația.

Având drept pornire călătoria inițiatică, regizorul Popescu-Gopo propune o mai veridică dramă de familie, tratată în registru comic. Referințele sunt în continuare meta-textuale: nu avem parte de o ecranizare a poveștii, ci de un film în poveste. Iar șansa prâslei pare a fi tocmai (aparenta) sa slăbiciune: fiind imatur, lui încă îi mai plac poveștile, astfel că reușește să-și facă intrarea în film prin ele: prea multă imaginație nu strică, în contrast cu lumea reală.

Lumea familiei de basm este plină de șagă: tatăl este un hâtru, un educator mai mult decât critic la adresa feciorilor săi. Pe mezin doar mama (povestitoarea) și sfânta Vineri îl încurajează :

– Norocul îți surâde din toate părțile 🙂

– Știam că ai să vii, mătușică!

– Hai, transformă-te într-o ființă fermecată…

– Știi tot? Bine, fii tu Harap-Alb și povestea să fie destinul tău! îi urează zâna

Singura lui problemă e să depisteze care cal i-a mâncat jăratecul, dar se descurcă până la urmă. Necazurile apar abia după prima jumătate de oră a filmului, când dă de charismaticul Spân care seamănă cu Zorro mai ceva ca Banderas, cu mult înainte ca cinematografia hollywoodiană să-l descopere. După o scurtă luptă, prâslea alunecă pe firul poveștii, auto-împlinindu-și destinul și ajungând Harapul (=sluga) Spânului.

Jurământul său nu este benevol, ci are un preț: îl face în schimbul vieții pe care Spânul nu i-o ia, fiindu-i milă de tinerețile sale. Ocazie cu care antagonistul încearcă să schimbe povestea, jucând alt rol decât acela care-i fusese destinat. Cei răi încearcă așadar, și ei, să fie buni – dar nu oricum: ci prin uzurpare de roluri. Că doar o luptă-i viața, nu? Ei bine, nu musai. Uneori poate să fie și-o parodie, sau o țeapă: pe care și-o ia Spânul, ajuns musafir de onoare într-o împărăție scăpătată, în care singura avere sunt pupezele de fete ale împăratului Verde. Așa că încearcă să facă niște schimbări – în baza propriilor constatări:

– Cum văd eu, unchiule, dumneata prea intri în voia supușilor!

– De-aceea nu-ți dau cerbii pietre scumpe, și urșii, salăți.

Calul nu mai este animalul hagiograf, ca-n poveste. Rolul este atribuit zânei, care-l persiflează puțin pe Harap:

– De-ar știi omul ce-ar păți, dinainte s-ar păzi, nu?

De asemenea, prietenii pantagruelici sunt personaje cu fir roșu pe haine – să fie firul povestirii? Oricum ar fi, blondul personaj îi adună pe la mijlocul filmului … ca și cum și-ar face suma viciilor. Apoi începe să se distreze cu destinul care și-a cam bătut joc de el. De neratat, cât îl mai găsiți pe youtube!

licaEu l-am urmărit fiindcă m-au intrigat unele interpretări ale comentariilor lui Gopo despre acest film. Cum că regizorul l-ar fi văzut pe Harap-Alb cam fătălău, și că însuși numele anti-eroului ne-ar putea spune ceva: că nu e nici alb, nici negru, ba poate e de nici un fel. Ei bine, din moment ce l-a lăsat să câștige (fata) până la urmă, nu cred că regizorul s-a spălat pe mâini de personaj. Că l-a ironizat, asta este una, dar interpretările date de Gopo fiecărui personaj din acest film sunt foarte nuanțate: chiar dacă uită pe final povestea care l-a introdus în film, Harap cel Blond câștigă simpatia celorlalte personaje și a noastră, a spectatorilor. Așa că de-aia e Alb 🙂

Reclame

1 comentariu la „De-aș fi… Harap-Alb

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.