Maze Runner: The Scorch Trials (2015)

Filmul prezentat azi și vizionat ieri cu fetele mele face parte dintr-o categorie a celor de consum, neafectată de criză. În vreme ce noi ne alegem cu multă parcimonie filmele pe care le urmărim (devenim pretențioși, cu vârsta, și din lipsă de timp), copiilor noștri, fie că sunt școlari sau deja adolescenți, nu reușim să le impunem astfel de exigențe. Asta pentru c-am ajuns să ne bucurăm că îi preocupă ceva – orice – și datorită rupturii dintre generații, care este evidentă nu doar pentru noi, ci mai ales pentru autorii de ficțiune. Genul acestui film ar trebui să fie SF, descriind o lume distopică în care ei, tinerii, sunt ultima speranță a lumii, supraviețuitorii unui cataclism solar.

Acuma, ce naiba: numai tații să salveze lumea – sau mamele, cărora nu le ajunge timpul? Ar fi cazul s-o facă și tinerii, altfel ce mai poți spune unei generații care trăiește CU jocuri sau (uneori și) filme.Ei bine, acest film (un sequel pentru The Maze Runner 2014) le arată lor, adolescenților cum se poate trăi ÎN jocuri și în filme (tema din Pixels). O lume fără trecut. O nouă generație, diferită; și bucuroasă s-audă că e diferită.

– A zis ca suntem importanți.

– Și ce facem acum?

– Hai să plecăm!

Și cam asta fac tot filmul, pleacă, fug dintr-un loc pe care l-au descoperit, în altul și mai rău. Fug de creaturi oribile, plăsmuite parcă de propriile lor spaime. Tinerilor supuși la teste li se amintește, din când în când (de către Helen Mirren, aici în rolul maleficei savante Ava), ca să fie complet băgați în ceață, să nu uite că răul e bun.

– Nu există nici o cale de scăpare, le spune și celălalt antagonist interpretat de Aidan Gillen, venit din Games of Thrones.

The-Maze-Runner-The-Scorch-TrialsFilmul este considerat de adolescenți ca făcând parte din același gen cu Jocurile foamei (similitudine forțată și de către producători & scenariști), însă competiția de acolo prezenta avantajul că se desfășura atât în interior cât și în exterior, pe când în The Maze Runner tinerii au prea puțin acces în afara experimentului la care sunt supuși.

Nu contează ce a fost, este ideea care li se inoculează: contează unde ești (aici, acum) și ce faci de acum înainte.Un film interesant de urmărit și pentru părinți, măcar pentru a vedea ce idei prind la tinerii consumatori de film și cum va arăta producția cinematografică în viitorul nu prea îndepărtat.

Reclame

Un comentariu la &8222;Maze Runner: The Scorch Trials (2015)&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.