Goodbye Again

Un film adaptat după romanul scriitoarei franceze Françoise Sagan (pe adevăratul său nume Françoise Quoirez, pseudonimul ales provenind din opera lui Marcel Proust), Vă place Brahms? Françoise fiind unul din autorii contemporani cu Nouvelle Vague, câteva din filmele mișcării s-au inspirat din (adaptat după) scrierile sale.

againReiau povestea pe scurt: Paula (Ingrid Bergman) o decoratoare de 40 ani, și-a petrecut ultimii cinci ani cu Roger (Yves Montand), un om de afaceri de aceeași vârstă. Acesta refuză să se căsătorească, dorind să-și păstreze libertatea, și continuă să aibă aventuri galante și cu alte femei. Paula îl întâlnește pe tânărul de 25 ani Philip (Anthony Perkins), fiul unei cliente bogate. Acesta se îndrăgostește de ea, spunând că diferența de vârstă nu are importanță pentru el. Paula rezistă la avansurile tânărului, dar cedează în cele din urmă atunci când Roger începe altă relație cu o tânără. Ea este fericită cu Philip, dar prietenii și asociații ei de afaceri dezaprobă relația ca urmare a diferenței de vârstă. În cele din urmă, Roger o cere în căsătorie, Paula acceptă și pune capăt relației sale cu Philip.

Daca planul ideilor este oarecum îndrăzneț (tânărul învinge orice opoziție cu iubirea lui declarată, femeia plină de calități își permite să încalce tabu-uri), pe plan psihologic situația este tratată simplu, în canonul vremii. În ciuda rolului complex pe care îl face, din punct de vedere psihologic Paula nu face altceva cu viața ei sentimentală decât să aștepte (ca Roger să se schimbe), să accepte (declarațiile lui Philip) și să respingă (să rămână cu el), pana la urma. Parcă doar schița unei povesti, nedusă până la capăt – un film de referință, totuși. Și-l mai amintește cineva?

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s