Three colors: blue1

Three_Colours-Blue-Juliet_BinocheMărturisesc de la început că (blue) primul film al seriei Three colors este ultimul la care m-am uitat, din cauza subiectului dificil. Într-o călătorie, în urma unui accident rutier cauzat de o defecțiune a mașinii, femeia își pierde familia: soțul și fetița. Cu toată oroarea față de subiecte dure (chiar și-n opere de ficțiune, încerc să evit așa ceva), am reușit – odată ce am găsit dispoziția sau mai bine-zis oboseala necesară pentru a privi filmul – să urmăresc scena accidentului fără să mă cutremur.

Pentru că un regizor de talia lui Kieslowski reușește să transmită mesajul: are loc un accident, ca pe o informație, apelând la mijloace simple, și nu ca pe o dramă – așa cum este de fapt.

Three Colours BlueCum se întâmplă totul? Întâi suntem preveniți: la oprirea mașinii (o Alfa Romeo, ce altceva?) pe banda de refugiu, vedem cum se picură lichid de frână de pe conductă…   Abia apoi, întâmplarea apare în toată grozăvia ei prin contrast cu joaca unui puștan de pe câmpul cețos. Prin ochii lui vedem accidentul: mașina oprită în pom, o minge rostogolindu-se afară, ușoară ca un suflet, fără a ieși însă din cadru.

Păcat că nu se mai prea fac astfel de regizori!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.