Down River – un film despre… un cuvânt inexistent în limba română

Am adus vorba într-un comentariu despre principalele roluri narative. Aminteam acolo puterea de seducție a personajului negativ, fără să intru în detalii. Pe lângă rolurile principale (protagonistul și antagonistul) care îndeplinesc sau suferă diferitele acțiuni cu care ne delectăm într-un film, există o serie de tipologii necesare, dar mai puțin remarcate de spectator și anume agenții specifici. După structuralistul francez Claude Bremond (conform lucrării sale Logica povestirii, publicată la Editura Univers în 1981) agenții specifici sunt: conservatorii, modificatorii și influențatorii.

downUltimii, chit că nu apar în DEX, ar putea fi și ei cu puțină aplicațiune, studiați, pentru că influențează – deși într-un mod mai subtil decât „agenții” principali – cursul povestirii. De aceea se și numesc astfel, influențatori (din fr. influencer în care r-ul final nu se aude). Cuvântul este cunoscut la noi ca preluare netradusă a engl. influencer în care apare și r-ul final. Deși înțelesul este cam același, englezismul are un sens mai apropiat de tehnologia prezentului, utilizându-se cu referire la lobbyiștii media (on-line).

Babz_ChulaȘi influențatorii se pot clasifica în mai multe categorii (de regulă perechi) de personaje: prezintă interes acum doar sfătuitorul, sau ghidul spiritual. Un asemenea personaj, deloc clișeistic, i-a inspirat regizorului Benjamin Ratner filmul Down River. În acest film, se destăinuia regizorul, am încercat să descriu ce se întâmplă când îți pierzi ghidul spiritual înainte de a-ți fi găsit drumul în viață. Inspirația personajului Pearl – interpretat aici destul de convingător de Helen Shaver – a fost prietena sa, charismatica actriță Babz Chula. Spun destul de pentru că Helen Shaver pare să fi jucat, asemenea caracterului invocat să-i dea naștere, mai mult un rol de șarnieră a celorlalte personaje: atât declanșatoare a unor hotărâri, cât mai ales a unor stări afectând personajul.

akiCam despre asta este vorba în film, despre trei femei încercând să-și găsească exprimarea în artă, în domenii diferite: Aki (interpretată de Jennifer Spence) este o artistă japoneză care se teme de apă și reacționează cu greu la sfaturile tatălui său, preferând să se ascundă în spatele unui hanorac; Fawn  (Gabrielle Miller) o actrița credincioasă, drăguțică, dar foarte nesigură și Harper Finnegan (emoționantă Colleen Rennison într-un rol dur), o cântăreață la un pas de autodistrugere, care interpretează superb atât partiturile muzicale cât și rolurile de îndrăgostită de ambe sexe.

Toate aceste trei destine sunt influențate de al patrulea, care se destăinuie, la rândul său, abia spre final: Știu că nu există garanții. Acum, toate îmi apar oportunități. Pentru ce? Nu știu. Pentru ceva mai bun. Vă iubesc pe toți. Titlul filmului îl dă o piesă compusă de Chris Ainscough, Lângă râu / Unde cufundarii plâng pentru noi / Ne afundăm tot mai departe / Și cerul e atât de frumos / Niciodată n-am ajuns atât de departe / Dincolo de indicatoare / și de liniile de curent electric / Simți că trăiești ?

Reclame

Un comentariu la &8222;Down River – un film despre… un cuvânt inexistent în limba română&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.