Mad Men III

tumblr_maafpfkl0T1qkxq7ao1_500Deja din 2012, nu prea mai urmăream Mad Men (Nebunii din Madison Avenue) și nu mai știam nimic despre personajele care populau imaginara agenție de publicitate Sterling-Cooper-Water-Price. Criza era în toi și aveam alte griji decât serialele: mica și reala mea firmă de publicitate aluneca pe tobogan în jos.

Dar cum AMC lansa cea de-a 5-a serie, urmărită de 3,5 milioane de telespectatori, o creștere cu 21% a audienței față de seria a 4-a din 2010 am zis ok, hai să vedem ce ne reamintim. Credeam că voi fi uitat de Don Draper, Peggy Olson, Pete Campbell, Joan Harris, Roger Sterling & co dar cu toate că pierdusem câteva – destul de multe – episoade din finalul seriei precedente, firul poveștii se derula cursiv, ca e o dovadă a cât de bine sunt construite caracterelele: le știi așa bine că ți-e greu să le deosebești de personaje reale.

Deși spectacolul a primit de la început aprecierile criticii, abia de la seria a V-a, și-a atins, indiferent de motive (care ar putea suscita o discuție separată), maximum de popularitate. La un nivel pur estetic, este ușor de explicat de ce. Spectacolul atrage cu un design meticulos, chiar somptuos, care permite o călătorie nostalgică înapoi în timp: când designul era inovator și curat, iar arhitectura (chiar îndrăzneață fiind), prezenta încredere, iar modernism era încă într-o fază de promisiune. Dar la un alt nivel, acest serial este un spectacol de succes din cauza inevitabilului pe care-l imprimă. Conștiința caracterului efemer al acestei încrederi atingea o coardă sensibilă, fiind o temă relevantă pentru publicul tulburat de recesiunea economică. Te făcea să-ți pui întrebări de genul: cum era când a început totul?

Reclame

Un comentariu la &8222;Mad Men III&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.