The Unbearable Lightness of Being – de la ușurătate la ușurință

Coperta_fataUn film inspirat de romanul cehului Milan Kundera – “Insuportabila ușurătate a ființei”.

Daniel Day Lewis, Lena Olin si Juliette Binoche joacă un puțin forțat triunghi amoros, cu accente comice. Ambele actrițe (una suedeză, cealaltă franțuzoaică) stâlcesc delicios limba engleză și-l seduc (prima) sau se lasă seduse (a doua) de tânărul medic indiferent la tensiunile politice din Praga anului 1968.

Acesta pare interesat doar de sex (ca majoritatea medicilor, de altfel) savurându-și “ușurătatea” donjuanismului în compania celor două frumuseți exotice.

– Îmi place să plec dintr-un loc, spune Sabina, apoi tot ea:

– Îmi plac trenurile 🙂

Cei trei părăsesc Praga și se refugiază în Elveția, unde rezistă puțin timp: rătăcitoarea Sabina, pentru a nu risca să prindă rădăcini lângă cel de-al doilea bărbat care o iubește și care și-a părăsit soția pentru ea; Tereza din cauza durerii provocate de infidelitatea soțului și pentru că “ușurătatea” vieții din exil îi pare insuportabilă (sunt slabă și mă întorc în țara celor slabi, îi scrie ea); în cele din urmă și Tomas – când realizează că nu poate trăi fără Tereza.

Kundera s-a arătat – cum altfel? – total nemulțumit de această „Insuportabilă ușurință a ființei” tradusă în pelicula lui Philip Kaufman, deși a fost consultat în timpul producției. Asta pentru că filmul – exceptând numele personajelor, titlul si contextul – nu prea are nimic în comun cu romanul. De remarcat faza shooting-ului, în care cele două inversează rolurile 🙂 iar Sabina închide triunghiul, preluând inițiativa.

Kundera a declarat la final că romanul său nu este ecranizabil. De fapt, nici un roman nu ar trebui să fie altfel decât scenarizabil – ca rețetă universal valabilă: se ia o idee din el, pe care se marșează (Jean-Claude Carriere a primit un premiu BAFTA pentru cel mai bun scenariu adaptat). Just because less is more.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.