Mad Men II

tumblr_maafpfkl0T1qkxq7ao1_500Am pomenit anterior legat de artificiile celei de-a 7-a arte de care acest gen filmic își permite să facă abstracție, mulțumindu-se a se concentra asupra personajelor (apropiindu-se din acest motiv de teatrul de păpuși sau de animații) și am făcut afirmația că nu este cazul acestui serial. Med Man este un serial care se încadrează într-un anumit gen, sau mai bine-zis este unul creator de gen.

Umărim un anumit gen de seriale, pe care le preferăm în detrimentul altora: unora le plac serialele istorice, altora sit-com-urile. Există și genul SF, exemplificat cel mai bine de Star Treck. Ei bine, Mad Men este un mix aparent contradictoriu, adică un SF în trecut. L-am fi putut numi SF istoric, dacă n-ar fi mai toate SF-urile, deja istorie. Și dacă filmele istorice n-ar fi altceva, mai nou, decât SF-uri, de fapt.

madmenmiesÎn cronicile referitoare la serial, putem citi că „este povestea care reflectă societatea americană de la începuturile anilor `60”. Chiar așa bine arătau lucrurile atunci? m-am întrebat de la primele episoade. Sigur le cosmetizăm noi, mi-am răspuns, încercând să obținem acel aer vintage, datorită mijloacelor tehnice de care dispunem. Iar rezultatul obținut este oarecum supra-realist. Ca și cum am folosi un ochean invers, încercând să proiectăm pe peliculă cum va fi arătat lumea altor vieți, din urmă cu jumătate de secol, obținem un rezultat oarecum incert. Ca să ne placă (sau să placă mai degrabă spectatorilor contemporani) ceea ce vedem, ceea ce reușim să arătăm de fapt este: cum vedem lumea de azi, prin prisma acelor ani.

Dincolo de această perspectivă prin care Mad Men sparge tiparele genului, ridicându-l pe o treaptă superioară, putem remarca în construcția sa și câteva elemente artistice care-l scot din zona soap. Revendicându-se, așa cum am arătat, de la genul animației, serialul accentuează această auto-referențialitate prin animația de pe generic și câteva aluzii la cinematografia lui Hitchcock. N-am să insist pe acest aspect pe care-l las cadou (spre îndelungi și elaborate analize) mai avizaților critici de film. Ca un cinefil pretențios ce mă consider (asemeni cititorilor mei), mă voi rezuma la aspectele personale și la cele senzaționale descoperite aici, cum ar fi ochelarii 3d prin care putem citi serialul.

anigif_enhanced-11488-1401213071-2Da, chiar așa cum am spus, am găsit ochelari 3d pentru Mad Men. Bine, nu este vorba de acei banali ochelari pe care-i folosim la cinema. Sunt niște ochelari 3d-key, speciali pentru acest film. Cu ajutorul celor 3 cheițe pe care urmează să le dezvălui în continuare, veți putea vedea cu alți ochi acest serial. Iar numele celor trei chei, dintre care am dezvăluit puțin doar din prima, sunt: ocheanul întors asupra trecutului, prin care vedem de fapt o pastișă a prezentului, cele nouă roluri funcționale dintr-o companie și managementul sau dacă preferați, administrarea dezastrelor.

Despre toate acestea (și multe altele), puteți citi în zilele următoare.

Reclame

2 comentarii la &8222;Mad Men II&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.