Atingerea păcatului

Touch-of-Sin-2013-movie-Wallpaper-1280x800După tenișii chinezești, acesta este primul lucru pe care l-am privit cu impresia clară de manufactură chineză (care pentru mine nu este ceva neapărat de disprețuit, ci prezentă chiar oareșce ingeniozitate plăsticoasă învelită într-un metal ușor) văzut de mine în ultima perioadă. Prima istorie din film, în care Golf (un personaj dificil pt. toată lumea), își ia arma de vânătoare și-i rezolvă pe toți șefuleții satului său de provincie (Shanxi) – unul foarte industrializat de altfel, dar fără pretenții de oraș ca în România – a trebuit să-l văd pe sărite, doar ca să accept ideea că mă pot uita la așa ceva.

Pe al doilea mi-am propus să-l urmăresc cu atenție, oprindu-mă din ceea ce făceam la ora 12 noaptea, pentru că A Touch of Sin a luat premiul pentru cel mai bun scenariu la Cannes 2013 . Un tip se-ntoarce de la muncă înainte de Anul nou chinezesc ca să asiste la o bătaie între chinezii care muncesc la fel ca el, prea mult și prea departe, ca apoi să se certe din cauza nevestelor lăsate acasă. Până la urmă aflăm că nu este vorba doar de bani: furnicile chinezești pleacă la muncă în orice provincie îndepărtată sunt trimiși și ca să evadeze din mușuroi.

În scena introductivă văzută mai sus, un chinez este atacat de alți trei la drumul mare, cu instrumente chinezești: topoare și cuțite. El scoate un pistol chinezesc și-i împușcă pe toți, trecând apoi mai departe unde-l întâlnește cu domnul Golf, care privește la accidentul unui camion cu roșii.

Cealaltă istorie începe la alt nivel social, cu un amantlânc de oraș. Nu pot să nu remarc la omuleții galbeni, oricât ar fi de mulți, de mărunți și-mprăștiați prin provinciile lor mai depărtate decât țările Europei, că au sentimente și fac din ele filme care le cam depășesc deja pe ale noastre, balcanicele – cu toată senzația de lucru chinezesc, nu prea bine manufacturat. Suficient însă ca să se vândă, ca să fie utilizabile o vreme, carevasăzică.

Fazele sunt memorabile: o femeie bătută cu un teanc de bani scoate cuțitul și se răzbună pe agresor, apoi sună la urgențe și reclamă crima. Doi tineri discută în timpul serviciului iar unul se accidentează la mână: pedeapsa patronului este ca primul, care ieșise din tură, să lucreze 100 de zile pentru cel rănit, așa că vorbărețul pleacă să lucreze în alt oraș.

Reclame

Un comentariu la &8222;Atingerea păcatului&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.