deschiderea TIFF – versiune pentru clujeni

tiffAm fost și eu aseară la deschiderea TIFF, care nu anunța nimic senzațional.

Ei bine, m-am înșelat, și nu pot să m-abțin să nu spun și de ce. Pe la 8 și un sfert în Piața Unirii nu părea cine știe ce aglomerație: două porți de intrare, un covor roșu pe care pândeau doi fotografi și cam atât.

Ceva lume strânsă în fața celor două intrări, care cu bilete, care cu legitimații de presă, care mai fistichiu îmbrăcați – lume faină, oameni tineri, colorați. Și nerăbdători: de ce nu se intră odată?

– Ne țin aici până se face înghesuială? Numa’ la noi se întâmplă de-astea, se plânge un tânăr, pufăind plictisit dintr-o țigară aromată.

Ca și cum l-ar fi auzit, organizatorii deblochează intrările. Încă nu e cine știe ce aglomerație. Pot să ocup locuri și în primul rând din sectorul meu, dar prefer să țin două scaune pe-al doilea, chiar la margine, cu acces pe culoarul din mijloc. În câteva minute toate cele 2500 de locuri se ocupă, ca o pungă de popcorn băgată la microunde. Mă sună prietena căreia-i ținusem loc:

– Auzi? Nu mai sunt bilete! După ce că-s scumpe – 30 de lei – nici nu mai sunt!

Nasol moment. Am o dilemă morală: rămân pe locul pe care l-am clocit, sau ies să salvez fata? Scot modelul de scenariu standard: aaa, nu! Eroina are dileme morale – eroul salvează lumea. Na, clar. Trebuie să rămân să salvez lumea. Ne despărțim cu păreri de rău după gard, eu încerc să-i îndes în palmă intrarea mea, ea nu și nu. Fată serioasă. Rămas singur, cedez locul unei cucoane înalte, boite, venită și ea prea târziu, care scana rândurile.

– Numai unul este? îl privește dânsa, calculând nu se știe ce.

Știți să socotiți, i-aș fi spus câteva ore mai târziu, după al doilea Wild Tale(s).

– Caut două, am venit cu prietena mea!

Un film e un film, mă gândesc eu. Vii cu prietena, dar de uitat te uiți singur/ă. Îmi iau și a doua haină pe mine și-ncep să răsfoiesc programul: măcar să-mi fac o listă de filme pe mâine, dacă tot n-am cu cine povesti. Între timp soarele coboară la chindie, organizatorii termină cu aranjamentele iar Tudor Giurgiu își începe discursul în aplauzele publicului.

Anunțuri

Un gând despre &8222;deschiderea TIFF – versiune pentru clujeni&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s