Game of Thrones maraton la HBO

game-of-thrones-season-5 Azi-noapte în jur de 1 mă trezesc – adormisem cu TV-ul aprins. Fac un zapping înainte să-l sting pe Cinemax și pe HBO… surpriză: începuse Games of Thrones! Nici o păcăleală de 1 aprilie, pare un episod nou? mă calmez și-mi dau seama că e totuși unul pe care-l știu… ultimul (10) din seria a IV-a. Ok, am stat să-l revăd. Până la primul episod din seria a V-a (13 aprilie) mai îs două săptămâni. În timp ce ăialalți (Lannisterii) o freacă la rece, copiii (și bastarzii) Stark își văd de drum.

game_of_thrones_season_4_poster_by_jaimcferran-d7nealuJon Snow negociază cu Mance până apare Stannis în vreme ce Brandon, tras de Hodor (Kristian Nairn, care-o să vină luna viitoare în București cu ocazia Comic Con East Europe) ajunge la Copacul inimii cu Jojen. O imagine frumoasă în crespucul cu copacul pe care-l văzuseră în viziunile lor, înainte de moartea însoțitorului cauzată de lupta cu scheleții. Întâlnirea cu fetița îmbrăcată în frunze care-i duce la corbul cu trei ochi. Aflăm că ei, copiii (aluzie antropogenetică la homo habilis) au fost aici – în peșteră – înainte ca Primii Oameni să cucerească tărâmul Westeros. Corbul este un bătrân ce trăiește între rădăcinile Copacului inimii și-i promite lui Bran Stark că va zbura, nu va merge.

După ce-și găsește mătușa (Lysa Arryn) moartă, Arya Stark asistă la duelul lui Sandor Câinele (zis Muntele) cu Brienne (zisă Vipera Roșie). În final, scăpată din supraveghere, scoate moneda de fier primită de la misteriosul Jaqen H`ghar rostind parola (Valar Morghulis) care-i permite să călătorească pe mare până la Braavos. Așa că-n loc să ne-ntrebăm despre ce tace (sau coace) Iohannis (că oricum nu spune), mai bine să vedem ce rost au toate aventurile astea întrețesute, în care nu mai știi cu cine să ții: cu (Daenerys) Targaryen sau cu urmașii casei Stark – care e limpede că-și pregătesc ascensiunea?

game_of_thrones_63295George R.R. Martin mărturisea că acțiunea cărții i-a fost inspirată de Războiul celor Două Roze: paralela între numele celor doua case principale – Stark si Lannister – și Casele York si Lancaster este evidentă. Ni se amintește la un moment dat că, prinși în urzeala tronurilor, oamenii ignoră adevăratul pericol, care va veni odată cu iarna (adică nici atunci nu era ca vara). Iar vara e pe sfârșite, deși-n Westeros anotimpurile durează ani în șir. De urmărit motivațiile fiecărei case: ezoterismul și chiar populismul casei Targaryen (se poate face un paralelism cu calaretii mongoli), loialitatea Casei Stark, aurul care pentru Lannisteri însoțește sau facilitează cuceririle.

game-of-thrones-marathonCartea este comparată cu (și considerată chiar mai bună decât) Stăpânul Inelelor… Naraţiunea depăşește în dinamism pe cea a lui Tolkien, plus că personajele sunt mai bine conturate: nu există acel schematism “bun sau rău” al taberelor care aduce mai mult a telenovelă decât a literatură de clasă. Pe urmă, complexitatea acţiunii şi a intrigii este infinit superioară “Stăpânului…”, comparabilă poate cu ciclul Fundaţiei asimoviene, dacă nu am compara genuri diferite… heroic-fantasy vs. science-fiction. Poate că ar fi cazul să revedem seria a IV-a, mai ales că se reia, într-un maraton la HBO. Aseară 30 martie au rulat (consecutiv!) primele 5 episoade din seria a IV-a. Anunț imediat ce aflu când rulează următoarele (probabil tot după 12 noaptea). Asta ca să nu ne plictisim până pe 13 🙂

Reclame

Un comentariu la &8222;Game of Thrones maraton la HBO&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.