Romanian Hustle

În contextul ultimelor arestări, am (re)văzut American Hustle cu Christian Bale (Irving Rosenfeld) și Amy Adams (Edith Grensley), doi escroci care se cunosc în debutul filmului și își împărțesc visele:

Cuplul are o colaborare fructuoasă (pe toate planurile) până cade în plasa lui Bradley Cooper (agentul FBI Richie deMaso). În acest film inspirat de operatiunea ABSCAM a FBI din anii `70 apare și Robert de Niro ca reprezentant al Mafiei. A fost nominalizat anul trecut la 10 Oscar-uri dar n-a luat decât 2 Globuri de aur pentru interpretările feminine. Și cam atât despre partea… artistică.

Dacă înlocuim personajele (de acum o jumătate de secol!) cu politicienii înșirați unul după altul pe sfoara DNA în Românica contemporană (iaca, ce cacofonii găsii!), avem o foarte vagă reprezentare a decalajului găsit aici (pe șoseaua de centută a politicii – București – Constanța) și o motivare a dezinvolturii cu care se aplică la noi aceste metode (demi)seculare. Asta pentru cei care preferă unele… seci!

Pentru cinefili, câteva dialoguri reușite:

– Eu am fost colacul tău de salvare și tu al meu. A fost ok. Dar acum trebuie să găsim o cale să-i păcălim pe toți. Nu știu ce va fi, dar trebuie să depășească escrocheriile noastre, spune ea.

– Oamenii cred ce vor să creadă! Așa funcționează lumea. Nebunia e că refuzul îi asmute pe oameni, recunoaște el.

Așa ajunge FBI-ul la Carmine Polito, primarul familist adorat de toată lumea, care legalizase jocurile de noroc pentru a reconstrui Atlantic City. Apoi agentul Richie deMaso supralicitează, cu toată opoziția superiorului său și a momelii.

– În asta constă arta de a fi un om care câștigă încrederea celorlalți, încearcă să îl cizeleze Irv. Eu și Edith am avut succes pentru că nu ne-am lăcomit.

Culmea e că Richie duce o viață la fel de dubioasă ca și a escrocilor pe care-i folosește să promoveze. Își pune bigudiuri ca să-i țină părul creț; are o mamă bărbătoasă și o logodnică guralivă pe care le părăsește pentru o aventură cu Edith:

M-am săturat de minciuni, vreau să trăiesc! țipă viitoarea lui amantă în toaletă

– Vreau să simt că totul e adevărat, vreau să trăiesc! strigă și agentul FBI care nu mai stă s-asculte poveștile șefului său.

– Trebuie să-ți spun că nu sunt Edith Grensley, sunt Sidney Prosser! recunoaște escroaca în momentul seducției.

Un alt joc interesant îl are Rosalynd – imprevizibila nevastă de escroc (care escroc se dovedește până la urmă cel mai onest din toată gașca):

– Mai bine mor decât să mă schimb! declamă ea la-ntâlnirea cu amorezul italian.

Recunoașteți personaje? Sau și escrocii ăi vechi sunt mai grozavi ca noii noști` ciocoi?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.