pariem la Oscar?

oscars_logo_1360686416127_372302_ver1_fotor_collageDacă pentru Globuri sunt vinovați ziariștii din presa străină, la Oscaruri, premiile Academiei americane de film, votează 6.000 de profesionişti din industria cinematografică, iar rezultatele sunt mai greu de previzionat pentru că votul se desfășoară în două etape. Întâi actorii nominalizează actori, scenariștii scenariști, regizorii regizori șamd. În etapa a doua, ulterioară nominalizărilor, câștigătorul de la fiecare categorie este ales de către toți cei 6000 de membri Academiei, indiferent de specialitate. Duminică la ora 00,30, în momentul în care se transmite Gala de decernare a premiilor, competiția va fi încheiată. Dar nici noi, nici cei 6000 de membri ai juriului nu putem afla numele câștigătorilor decât în direct, deoarece votul este unul secret, rezultatele centralizate de o firmă prestigioasă iar plicurile înmânate juriului. Cel mai râvnit dintre premii este Oscarul pentru cel mai bun film.

poza2De remarcat în acest an recolta foarte bogată de filme, față de anii trecuți. Sunt extraordinar de multe care merită văzute, iar favoriți după numărul de nominalizări par să fie Birdman – Omul pasăre sau Virtutea nesperată a ignoranței cu 9 nominalizări și Boyhood – câștigătorul Globului de aur la cel mai bun film secțiunea dramă – cu 6. Vaga mea impresie este că și American Sniper cu „doar” 5 va culege măcar un premiu important. Primele două filme au dominat nominalizările la premiile decernate de Sindicatul actorilor americani (SAG) şi Sindicatul regizorilor americani (DGA), considerate indicatoare fiabile, dar American Sniper va beneficia de patriotismul american. Cum Clint Eastwood nu poate câștiga premiul pentru regie, el preluând ștafeta de la Steven Spielberg (lui îi aparține ideea introducerii celui de-al doilea lunetist care-l vânează pe Kyle), rămâne pentru cel mai bun film – sau poate ne salvează Bradley Cooper, încasând un Oscar pentru cel mai bun actor (pe care-l merită oricum pentru alte filme) și gata.

The Grand Budapest Hotel, savuroasa comedie nostalgică a lui Wes Anderson, care a câştigat Globul de Aur la categoria cel mai bun film-comedie/musical, se află şi ea în plutonul favoriţilor având 9 nominalizări (poate se mulțumește cu Globurile și maxim un Oscar pentru scenariul original), alături de The imitation game cu 8 nominalizări. În plutonul următor se află și The Theory of Everything și Pleasna (Whiplash) cu câte 5 nominalizări și Selma – lupta lui Martin Luther King pentru dreptul negrilor la vot.

La cel mai bun film nominalizările sunt:

American Sniper (Clint Eastwood)
Boyhood (Richard Linklater)
Birdman (Alejandro González Iñárritu)
The Grand Budapest Hotel (Wes Anderson)
The Imitation Game (Morten Tyldum)
Selma (Ava DuVernay)
The Theory of Everything (James Marsh)
Whiplash (Damien Chazelle)

Părerea mea:

Va câștiga: Birdman

Au șanse de câștig și: Boyhood, The Grand Budapest Hotel

Ar fi culmea să câștige: American Sniper

Mi-ar plăcea să câștige: Whiplash

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s