Decalog VII

d71Despre cea de a VII-a poruncă – Să nu furi – pare că nu sunt multe de spus. Filmul începe cu țipătul alintat al unui copil (abia trezit?) ce pare nebăgat în seamă.

Primul film fără Înger, și primul din seria Decalogului care nu m-a lăsat cu gura căscată. Ori am obosit să mai caut sensuri, ori poate regizorul (sau scenaristul?) intră aici în competiție cu sine însuși… sau cu propriile tehnici. Trama este interesantă, plotul are toate elementele necesare, dar acțiunea nu curge. Sau cel puțin, nu impresionează la prima vedere. Totul decurge oarecum liniar, previzibil. Ca într-un film românesc.

Până la urmă Ania, fetița cu țipătul, este răpită de Majka – sora sa, exmatriculată din facultate – și dusă la Wojtek, fostul ei profesor. Ania nu este îngrijorată de situație, ba chiar o-ntreabă zâmbind amuzată:

– Tu chiar m-ai răpit, ca într-un film?

d73Wojtek are o colecție de Teddy bears, iar fetița adoarme printre ei. Aflăm odată cu Ania că Wojtek este tatăl său, și Majka, de fapt, este mama ei. În cea mai frumoasă scenă (singura, din păcate) fata îi strânge tatălui degetul, în somn, și nu-i mai dă drumul.

Apoi, când se trezește, tatăl îi spune că este un bișnițar de ursuleți: un alt looser care renunțase și el la carieră sau la scris.

Pe Wojtek gestul fetei îl tulbură mai mult decât ar trebui, ca și cum nu i-ar conveni situația. O ceartă pe Majka atunci când îi arată pașaportul, spunându-i că vrea să plece în România 🙂 probabil ca să toarne un film cu Mungiu.

Și-l întreabă: poți să furi ceva ce este deja al tău?

d74O să fiu neam-prost și o să dezvălui că nu mi-a plăcut personajul ăsta, care simte că Ania e singura persoană care ar putea s-o iubească. Și că abia la final am realizat că toate rolurile sunt inversate aici: Ania țipa după dragostea maternă, în vreme ce mama ei, Majka, era de fapt copilul nedorit, care își înăbușea strigătul. Iar toată treaba cu poruncile este o mare ironie, căci ele sunt întoarse pe toate fețele! Poate sfârșitul, când fetița – subiectul furăciunii – face doi pași după sora (și mama) sa, mai salvează ceva din intimitatea acelei familii, salvate și distruse de o femeie prea puternică…

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s