Decalog V

Cea mai clară poruncă: Să nu ucizi, ridică de la început cele mai mari probleme de ecranizare. Am văzut crime în atâtea filme încât n-aș fi crezut că un serial polonez se poate împiedica de așa ceva. Ei bine, filmul nu este despre crimă în sine, ci despre oportunitatea pedepsei.

1În Polonia acelui an, abolirea pedepsei capitale era în dezbatere publică așa că filmul a suscitat numeroase comentarii. Povestea prezintă în paralel traseele cotidiene a trei personaje: un taximetrist cu un comportament detestabil care-și respectă și-ngrijește mașina cu decorațiuni oribile mai mult decât pe clienții săi; un vagabond, Jacek, cu manifestări de oligofren periculos, și un tânăr jurist aflat la examenul său de intrare în barou.

Destinele lor nu sunt însă paralele, ci se întâlnesc la jumătatea filmului: Jacek se urcă în mașina taximetristului pe care îl omoară, apoi ajunge la proces unde este apărat, probabil din oficiu, de proaspătul avocat.

2Spuneam că filmul indică de la-nceput probleme de ecranizare: dilema morală nu mai este expusă prin jocul personajelor și al întâmplărilor, ci este pusă direct în gura unuia dintre ele.

Filmul începe cu declarațiile stagiarului în fața unei comisii: Din zilele lui Cain și până astăzi, nici o pedeapsă n-a îndreptat pe cineva, nu l-a împiedicat să mai comită delicte, afirmă el explicit.  Este evident că timpul (ca și bugetul) alocat mini-seriei nu a permis dezvoltarea ideii. Din acest episod se va dezvolta un film de lung metraj: „A short film about Killing”.

Istoria lui este destul de interesantă -Kieslowski a lucrat cu regizori de imagine diferiți. Cel de-al cincilea nici măcar n-a putut citi scenariul până la capăt, de greață. Apoi i-a spus: o să-l fac numai dacă mă lași să-mi folosesc greața asta și filtrele. Verde, sepia…

Kieslowski și-a exprimat îndoiala cu privire la oportunitatea lor, dar până la urmă a acceptat târgul. La sfârșitul seriei de scurt metraj, i s-a cerut să aleagă episoadele din care să se dezvolte două filme. Și l-a propus numai pe acesta, despre-a cărui regie de imagine avusese dubii, lăsând Ministerului cealaltă alegere.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s