Decalog IV

Al patrulea film, a patra pornuncă – Cinstește-i pe tatăl tău și pe mama ta – are ca temă sacralitatea familiei, dar în același timp aruncă un dubiu asupra rolurilor sociale. dekalog_2

Anna este o tânără de 20 de ani studentă la teatru, pe care tatăl o lasă singură acasă pentru că trebuie să plece într-o călătorie. În dimineața dinaintea plecării, ea găsește pe masa al tatălui un plic ciudat, pe care citește: A se deschide după moartea mea.

Se lasă pradă curiozității abia după plecarea tatălui. Ia plicul cu ea și-l desface pe malul Vistulei: găsește înăuntru un alt plic adresat fiicei mele Anna, pe care însă nu-l mai desface, avertizată de privirile unui personaj blond cu ochi albaștri care mai apăruse în primele două episoade.

Dekalog 04 - 0001Acest moment ne trimite la episodul II, în logica căruia ne face să credem că fata era pe cale să-i… grăbească sfârșitul tatălui deschizând scrisoarea pe care trebuia s-o deschidă după moartea lui.
Dar a trecut primul abia sfert de oră al filmului – avem doar intriga, la personaje mai avem de săpat cu privirea. Cineva traversează tăcut, ca și prin celelalte episoade, aici cu barca pe râu. Avertizarea din privirea lui stranie o oprește pe Anna. Fata părăsește ideea și locul, întorcându-se acasă. Curiozitatea râmâne: ea coboară în beci unde printre lucrurile vechi găsește o poză de familie – cu mama ei – și un plic gol.

O vedem apoi la masă încercând să imite scrisul de pe plicul adresat ei, apoi aflăm dintr-o discuție că avea doar 5 zile la moartea mamei sale. Apoi întâmpinându-și tăcută tatăl în stația de autobus a aeroportului, cu noua sa pereche de ochelari de vedere. S-a întâmplat ceva rău? o întreabă Michal.

Nie, răspunde Anna, și începe să-i recite din scrisoarea mamei. După încă 15 de minute am aflat toată povestea. Ce se mai poate întâmpla?  Ei bine, totul: implozia relației tată-fiică. Ea se prezintă acum Anka și începe să re-evalueze viața lor împreună în lumina celor aflate. Își analizează chiar, cu oareșce subtilitate feminină, tatăl. Unul din cele mai tulburătoare filme din serie, mai ales pentru tații de fete.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s