Decalog III

A treia poruncă – să respecți ziua de Sabat – se referă la sacralitatea timpului.deca3-1

Este povestea aventurii dintre o Ladă și un Fiat în seara de Crăciun.

Taximetristul Janusz se întoarce acasă dimineața de la muncă, dar se oprește în mașină ca să se îmbrace în moș Crăciun. Când intră pe ușa blocului se-ntâlnește cu vecinul său Krysztof, tatăl care și-a pierdut fiul în primul episod, deruta lui amintindu-ne de importanța familiei.

În paralel cu Janusz care face pe moșul, împărțind daruri familiei sale, o vedem pe frumoasa blondă Ewa, care își vizitează mătușa (singurul membru al familiei sale) la sanatoriu. Senilă, bătrâna o întreabă de ce nu l-a adus și pe Edward, ceea ce o întristează pe Ewa care pleacă și merge cu mașina pe străzile pustii, oprind într-o intersecție, pe trotuarul unei insule de asfalt.

Se văd în acea intersecție 4 clădiri, 4 semafoare și 3 străzi și ceva, dar nici o mașină. Lada Ewei este singura pată de culoare în cenușiul intersecției. Și Ewa se arată a fi un personaj pitoresc: îl sună acasă pe Janusz, încercând să-i strice Crăciunul în familie.

hqdefaultȘi până la urmă reușește, cu largul concurs al acestuia – chiar dacă Janusz își dă seama de stratagemele ei. Așa cum ne-a obișnuit regizorul, relația dintre personaje se devoalează treptat, alunecând pas cu pas, spre momentul de dramatism din mijlocul filmului. Personajele ne provoacă, fie că ne plac sau nu, să intrăm în jocul lor. Și să le dăm răspunsuri la întrebări: ce este singurătatea? sau dacă putem, prin ceea ce facem, să învingem timpul?

Cursivitatea scenariului nu se ridică la înălțimea poveștii din episodul precedent, fiindcă tema pare oarecum minoră. Dr. House ar fi în elementul său în acest epospd, putând afirma cu certitudine că toată lumea minte: Ewa îl minte pe Janusz, Janusz își minte soția și amândoi dau alarme false autorităților. Până la urmă toate acestea vor primi o explicație frumoasă în final, când ni se dezvăluie că povestea avea, chiar dacă nu lăsa să pară, o miză importantă.

Dacă la ultimul episod am pus întrebări, de data aceasta sunt curios ce întrebări v-a ridicat vouă povestea, sau ce urme v-a lăsat în memorie?

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s