Decalog II

Filmul crește în intensitate, tratând din alt unghi atât prima poruncă cât mai ales pe cea de-a doua: Să nu iei numele Domnului, Dumnezeului tău în deșert. Indic de la început cheia – episodul ne aduce aminte, dacă am uitat, de sacralitatea cuvântului.

Amintindu-ne porunca, să ne întrebăm: care este temeiul acesteia? Cuvântul, sau numele oricărei fiinte sau lucru trezește în noi ceva din acea ființă sau lucru. De aici întelegem că și numele lui Dumnezeu este sacru, precum Dumnezeu însuși – asemeni credinței noastre – este ceva sacru.

În ce chip poți lua numele lui Dumnezeu în deșert?dekalog 1-2

Prin purtări necuviincioase, necinstirea lucrurilor sfinte, blesteme, nesocotirea făgăduințelor, jurămant mincinos, călcarea jurămantului cu bună știință ori întrebuintarea cu usurință a jurământului, pentru lucruri neînsemnate. Cam multe despre jurăminte… dar ne putem focusa acum asupra poveștii:

Personajele principale par a fi două, maxim trei, locatari ai aceluiași bloc cu probabil 10 etaje: un medic și vecina sa blondă. Singura lor interacțiune pare să fi fost acum 2 ani, când blonda fumătoare de pe hol i-ar fi călcat medicului cățelul cu mașina.

Prima jumătate a filmului pare absolut banală. Și totuși, acumulând imaginile, vom descoperi că nimic nu este întâmplător. Cadrele din viața personajelor ne vor revela în final cine sunt acestea, dincolo de aceste detalii.

Filmul arată multe – deși nu în felul în care suntem obișnuiți: nu pare să se întâmple nimic. Totuși, scenele propun teme de reflecție și par piese ale unui puzzle: câinele mort din primul episod apare și aici ca element de legătură între personaje, vagabondul tăcut apare în persoana unui asistent de la spital, care privește mut scena dintre cei doi soți, iar privirea sa ne atrage atenția asupra unei semnificații ascunse, dincolo de ceea ce ni se pare că vedem.

Pentru că am dat de la început cheia în care trebuie vizionat episodul, propun câteva întrebări: care este răspunsul (viziunea) regizorului la această temă, și care este personajul vinovat de încălcarea celei de-a doua porunci?

După răspunsul la temele majore, poate reușiți să-l găsiți și pe cel la o-ntrebare mai mică: la începutul filmului, îngrijitorul găsește jos un iepure alb (căruia-i vedem doar picioarele) și privește spre balconul doctorului, pasionat de flori și animale de casă. Întrebat dacă este iepurele său, medicul îi răspunde omului: „Aș vrea eu!”

Tema, după vizionarea filmului, este să găsiți semnificația acestei mici întâmplări.

Anunțuri

Un gând despre &8222;Decalog II&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s