Decalog

Dekalog este un serial polonez filmat în 1988, cu zece episoade independente care abordează, după cum sugerează titlul, cele 10 porunci. Să nu vă așteptați aici la vreun Russell Crowe interpretând un Noe neconvingător.

Filmate acum 25 ani, episoadele tratează – într-o manieră surprinzător de modernă – modul în care cele fiecare poruncă a Domnului mai influențează (sau nu) viața noastră de zi cu zi. Impactul acestei serii de fapt, de filme, asupra cunoscătorilor a fost atât de mare, încât s-au pronunțat asupra lui în termeni absoluți.

S. Kubrik afirma: este singura capodoperă cinematografică

decalogue

Cine este în spatele acestor filme (create pentru Polska Telewizja, cu un buget de 10.000 USD fiecare), de care sunt sigur că n-ați auzit? Regizorul Kieslowski, mai cunoscut pentru trilogia Trois couleurs, este co-autor al scenariului, împreună cu avocatul Piesiewsicz, pe care-l cunoaște în perioada când filma documentare cu tematică socială.

Serialul reprezintă un punct de cotitură în cariera lui Kieslowski, produs al Școlii de film din Lódz, care i-a mai dat pe Roman Polanski și Andrzej Wajda. În această serie el abandonează tematicile sociale consacrate de comunism, care i‑au adus necazuri (filme cenzurate, unul constituindu-se probă într-un proces) propunându-și să arate doar „ce se întâmplă în viața omului după ce ajunge acasă, închide ușa și rămâne singur?”

Răspunsul regizorului este genial, în ciuda decorului insipid, mai ales pentru cinefilul român: apartamentul comunist dintr-un cartier – dormitor. Acesta datorită subtilității cu care ne dezvăluie – treptat – personajele. Seria nu debutează în forță.

Întâmplările vieții zilnice par absolut banale, ca și personajele. Dar iată că temele majore ale vieții sunt aceleași, indiferent de mediul în care trăim. Ca nostalgie indusă, aduce cu Amintiri din epoca de aur, dar temele propuse sunt majore: nici moralizatoare, după cum ar sugera titlul, dar nici ușoare, asemeni seriei românești. Recomand acest film, care pentru mine a fost o revelație: primul film care merită văzut.

Reclame

5 comentarii la „Decalog

   1. Nu e moralizator, cred ca mai degraba e o incercare, din anul 1989 (e important de spus anul, ca azi n-ar mai face nimeni asa ceva) de a intoarce atentia spre partea spirituala a vietii, care e de obicei neglijata de noi toti. Sau nu stiu care a fost intentia, important e rezultatul care mi se pare de exceptie. Fara exagerare.

    Apreciază

   2. Cinefilul de azi caută subiecte ușoare, fără morală. Din cauza titlului, Decalog „pare” o ilustrare a poruncilor biblice. E adevărat că umărește în fiecare film din serie care mai sunt – dacă mai sunt – implicațiile barierelor morale în contemporaneitate. Ideea a fost a lui Piesiewicz, dar întrebările aparțin regizorului: ce a mai rămas sacru în noi, și cât este profan?

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.